Navigatie
  • Shop
  • Reisloket

Inloggen | Aanmelden

WaarBenJij.nu

Maak gratis jouw reisdagboek aan! Gratis aanmelden

Maak gratis jouw reisdagboek aan!

watch introductie videotjes

Nu in:

Was in:

En nog

Blijf op de hoogte

• Meld je aan voor de mailinglijst
  • RSS-feed
  • Bel Bas via Hallo Buitenland.nl

Recente reisverslagen

• 27-05-2016 Borneo (3)
  • 06-05-2016 Laos: land van de ... (4)
  • 21-04-2016 Cambodja: deel 2 (3)
  • 14-04-2016 Cambodja (5)
  • 15-03-2016 Thailand: religie ... (5)

Statistieken

Dit dagboek is 5476 keer bekeken

Voorbereid op reis? check reisloket

prev next
365 Vaccineren

Reisverslag de jungle

Toon op kaart

17 oktober 2015 | Door: bas

Aantal keer bekeken 200   Aantal reacties 7   Seri Manjung, Maleisië
a A

de jungle

Subaldult, gouden schouders, nauwelijks om hoogstaande staartbasis, punt van staart wijst naar binnen en grappig sproetig haar op zijn hoofd. Dit zijn de kenmerken van mijn favoriete aapaap en is vernoemd naar mijn eerste kennismaking met apen: Lowie zoals koning Lowie van junglebook. Dit mannetje kwam in mijn tijd bij de groep en aangezien ik hem als eerste herkende mocht ik hem een naam geven. Zoals beloofd is hier mijn tweede update die ik zal wijden aan mijn onderzoek. Elke dag is er een morningshift en eveningshift en een gemiddelde dag hier gaat als volgt;

5:50. De wekker gaat voor de eerste keer en terwijl het buiten nog pikkedonker is open ik me mosquitonet om me klaar te maken voor de morningshift. Eerst een ontbijt bestaande uit een mango, 3 banaantjes en een stuk papaya, allemaal fijn gesneden in een kom. Vervolgens pak ik mijn rugzak gevuld met: camera, 1,5l fles water, machette, zonnebril, tablet, GPS, regenjas en verrekijker. Het regent niet dus ik pak de motorbike en met mijn pet en hoofdlamp op en mijn sokken over mijn broek vertrek ik richting de jungle.

6:55 aangezien ik gister de eveningshift had weet ik dat ik bij checkpoint 1 mijn motor kan parkeren en dat ik een goeie klim de heuvel op voor de boeg heb. 20 minuten later, terwijl ik volgens mijn GPS dichtbij hun slaapplek begin te komen, hoor ik de eerste juvenielen (jonge apen) al roepen. Gelukkig, ze zijn vannacht niet verplaatst. Ik tuur met mijn verrekijker door de bladeren omhoog of ik al ee n glimp van de apen hoor maar helaas laten ze zich niet zien. Terwijl ik in de tablet alvast de datum en aankomsttijd aan het invoeren ben hoor ik het onmiskenbare geluid van een long-tailed macaque rechts van me. Shit* ik moet dus extra op mijn hoede zijn en dichtbij de groep blijven om ze niet kwijt te raken.

8:00 de groep is wat meer naar beneden gekomen en ik heb al wat individuen herkend. Tijd voor de scan. Elk uur moet er een scan gedaan worden waarbij van 3 mannetjes, vrouwtjes en juvenielen word genoteerd wat ze op dat moment doen en op welke hoogte. Zodra ze de palmolie plantage in gaan worden de scans wat uitgebreider en moet je ook nog elk individu identificeren en invoeren waar hij zijn eten vandaan haalt en wat het is (als hij aan het eten is tenminste).

9:15 de apen zijn uit de bomen geklommen en bewegen zich langzaam naar de plantage. Tijd om een focal te doen met febe ( geen haren op midden van de staart, oud gezicht met leeuwenmanen aan de zijkant en zo goed als ronde seatpads). Een focal houdt in dat je een individu voor een half uur volgt en elk minuut uitgebreid opschrijft wat hij/zij doet. Dit is nogal lastig omdat je ook moet opschrijven welke individuen er in een straal van 5 meter om haar heen zijn wat betekent dat je er veel moet herkennen in een beperkte tijd.

11:48 de groep arriveert bij de plantage wat het voor mij een stuk makkelijker maakt. Op deze manier kan ik de laatste individuen herkennen en in de check-id invoeren. Elke dag proberen we iedereen van de groep te zien ( wat nooit lukt bij de mannetjes aangezien ze niet altijd bij de groep zijn). Voor vrouwtjes schrijven de mate van zwelling van hun kont op (de kont zwelt op als het vrouwtje vruchtbaar op). Voor mannetjes de kleur van hun scrotum ( hoe donkerder hoe meer dominant) en de kleur van hun oogleden ( hoe witter hoe meer dominant).

12:57 nadat ik om kwart over 11 heb verstuurd naar welk checkpoint mijn collega's moeten rijden stuur ik om 20 voor 12 mijn precieze coördinaten. Hierna wordt ik overgenomen. Tijd om met de motorbike terug naar kamp te gaan. Daar is een douche, een lunch en een bed voor een powernap.

Zo dit is hoe ik mijn dagen gemiddeld door breng. Ondertussen zijn er twee nieuwe studenten aangekomen Laurene uit Frankrijk ( nieuwsgierig, enthousiast en een beetje verlegen) en Samantha uit Engeland (silly, tall and monkeylover (haar eigen keuze))

Dat is het voor deze keer. Volgende keer vertel ik wat meer over mijn collega's. Oud en nieuw.

P.s. mochten jullie vragen hebben. Stuur ze vooral dan zal ik ze volgende keer beantwoorden.

* mijn onderzoek gaat uit naar een groep southern pig-tailed macques en dus geen long tails.

Reageren
Vorige bericht » « Volgende bericht

Reacties (7)

17 oktober 2015 14:43 | Door: Tessa

Koning Lowie... Voel je jezelf nu ook al koning van de jungle? Leuk inkijkje in je dagelijkse bezigheden. Hoe gaat het met Lowie? Is ie al geacclimatiseerd in de groep? En pas je er zelf ook al goed tussen?

17 oktober 2015 14:43 | Door: André

Spannend en inspannend klinken je avonturen. Je moet goed kunnen speuren om al die observaties te doen. Mooi om dit meer gedetailleerd te lezen. Ik ben ook benieuwd welke andere beesten je allemaal tegenkomt (waarom de sokken over de broekspijpen)? En hoe reageren de apen op jou? Nog geen vrouwtjesaap gehad die verliefd op je is?
Ik kijk uit naar eind dit jaar als ik zelf de apen kan komen kijken. Kondig mijn komst maar alvast aan!

André

17 oktober 2015 15:08 | Door: Gerard

Leuk verhaal Bas. Nu wordt het al meer inhoudelijk. Ben, net als André, ook benieuwd naar de andere dieren. En waarom is het vervelend als die long-tailed makaken in de buurt zijn? Veel regen ook gezien je regenkleding? En die moto-bike is alleen maar bruikbaar als het niet regent? Moet je dan te voet?

Geniet van je tijd daar!

Groeten uit een koud en druilerig Nederland.

Carmen en Gerard

17 oktober 2015 15:35 | Door: Maurits

Ik zie hier een fantastisch stuk voor in de almanak ontstaan!

17 oktober 2015 20:29 | Door: beety

leuk verhaal Bas. ik zou er voor geen goud bij willen zijn, maar vind het wel leuk om je te volgen vanuit een warme huiskamer met open haard!

18 oktober 2015 16:31 | Door: Sjaak en Hannie

interessant verhaal Bas oftewel the king of the jungle. Fijn dat we zo snel een vervolgverhaal kunnen lezen, we missen alleen nog de foto's. Succes met je onderzoek. Groetjes Sjaak en Hannie

24 oktober 2015 15:44 | Door: bas van boekholt

Het leek me handiger in alle vragen maar even een reactie te beantwoorden.
@tessa, ik voel me eerder een gast in de jungle dan de koning. Alle dieren die ik zie gaan toch heel wat soepeler, sneller en zonder zweet door de jungle dan ik. Wel voel ik me prima op me gemak in de jungle op alle prikplanten na dan. De groep is goed gehabitueerd aan ons onderzoekers dus ze nemens ons zonder problemen op.
@andre, de jungle zit vol met dieren dus daar zal ik een aparte update voor nodig hebben maar kan je zeggen dat de sokken om de broekspijpen dienen om de bloedzuigers van mijn enkels te houden wat helaas niet altijd lukt.
@gerard, als je in de ochtend de apen nog niet kan zien moet je op je gehoor afgaan en dan is het vervelend als er long-tailed makaken in de buurt zijn omdat die voor een groot deel dezelfde geluiden maken (voornamelijk geritsel in de bomen). Het regenseizoen begint zo'n beetje nu dus de buien vallen tot nu toe mee maar ze worden erger en regelmatiger (voordeel hierbij is dat de haze na een regenbui even weg is). Naast de motorbike hebben we ook nog een auto dus mocht het regenen en als het mogelijk is met de shifts kan je de auto dan pakken.

Groetjes Bas