14 november 2015
Maleisië
a
A
2 maanden maleisie
2 maanden ben ik ondertussen al hier. time flies when you are having fun. dit cliche gaat ook voor mij op en het voelt zeker niet alsof ik hier al 64 dagen aanwezig ben. Door dit vliegen van de tijd heb ik niet in de gaten gehad dat het wel weer eens tijd werd voor een update. maar na een paar bezorgde whatsappjes van ooms en tantes en wat gepush van mijn moeder ben ik toch maar aan het typen geslagen.
De laatste keer dat ik vertelde over mijn avonturen in Maleisie waren we met 5 man. of ja 5 man, 4 vrouwen en ik: Simone en Janine uit duitsland, Laurene uit Frankrijk en Samantha uit Engeland. Helaas zijn we nog maar met 3 nu aangezien het na 4 maanden veldwerk voor Janine en Simone tijd werd om Thailand onveilig te maken. Ze zijn echter niet weggegaan zonder een goed feestje. Op donderdag hadden we wat geld bij elkaar geschraapt om wat alcoholische versnaperingen te kopen wat leidde tot een hilarische avond met als hoogtepunt een foto waarbij we alle vijf op 3 scooters zitten terwijl we het lied downtown van Macklemore zingen. De dag erna hadden we een vegetarische bbq waar we het halve dorp voor hadden uitgenodigd die ondanks de regen (lees bbqen met een paraplu) erg gezellig was.
uiteraard heb ik niet stilgezeten afgelopen maand en heb ik al vele mooie tripjes gemaakt in Maleisie. Het zijn er een beetje teveel om allemaal op te noemen maar ik zal de mooiste en belangrijkste eruit vissen.
Penang: Dit eiland in het noord-westen van Maleisie wordt ook wel de parel van de orient genoemd. Het eiland zelf is zo groot als terschelling, texel en schiermonnikoog bij elkaar. De enige stad op het eiland, Georgetown, is voor een deel een unesco heritage site omdat het een stad vol geschiedenis is. het is een echte smeltkroes van culturen en mensen. Zo heb je een levendig chinatown vol met kraampjes waar ze de beroemde penang asam laksa wat pal naast little india ligt waar de indische muziek uit de boxen bij elke videotheek (hier bestaan ze nog) schalt. daarnaast heb je ook nog een hoek in georgetown waar je de ene na de andere straatkunst op de muren ziet. Het is dan ook de truuk om vooral de achteraf steegjes in te gaan (waar soms een rat voor je voeten weg rent het riool in) en daar nog een kunstwerk te vinden. En dit is dan alleen Georgetown.
Cameroon Highlands: voordat Janine en Simone ons verlieten had Ibrahimn ons een tripje naar de Cameroon Highlands beloofd. Dit gebergte in het midden van Maleisie staat bekend om zijn theeplantages maar produceert naast thee ook vooral aardbeien en vele bloemen. Helaas werd deze dag een beetje verpest doordat de haze nogal hevig was maar alsnog waren de theeplantages geweldig om te zien. Een lunch van scones en thee waarbij Samantha ons leerde hoe je jam en boter op je scone hoort te doen maakte de dag compleet.
Hetzelfde weekend als de Cameroon Highlands had Ibrahim ook een trip georganiseerd naar een waterval die in de buurt van ons was en hij vroeg of wij wouden joinen. Dit was echt veel beter dan iemand van ons maar had verwacht. de waterval bestond uit 7 levels die we allemaal stuk voor stuk tegen de stroom in op klommen waarbij elk level mooier was dan die daarvoor. Helaas heb ik niet meer de foto's om aan jullie te laten zien.
Het is hier niet alleen maar sunshine in paradise. Hier kwam ik achter het weekend nadat we naar de waterval waren geweest. Nadat we terug kwamen van de nightmarket en nog een drankje hadden gedronken ergens kwamen erachter dat iemand die avond in mijn en laurene's hut had ingebroken en het hadden geprobeerd in de grote hut maar daar hadden gefaald. Laurene's laptop, franse mobiel, koptelefoon en camera waren gestolen. Bij mij hadden ze mijn camera en ipod weten te pakken. Hoe ze in mijn hut zijn binnen gekomen is nog steeds een raadsel aangezien het hangslot er aan de buitenkant nog op zat en er niks geforceerd was. De dag erna zijn we naar het politiebureau gegaan om aangifte te doen. Helaas hoorden we van een dorpsbewoner dat dit al vaker gebeurd is en het dorp weet wie de dader is maar dat de politie er niks aan doet. Gelukkig heb ik geld van de verzekering gekregen, een nieuwe camera gekocht en heeft onze huisbaas nu tralies voor de ramen en een grill voor de deuren geinstalleerd waardoor ik me weer veilig voel in mijn eigen hut.
Ik zal deze update maar eindigen met wat goed nieuws is en dat is dat ik superveel zin heb in kerstmis. Niet alleen omdat het altijd een mooie tijd van het jaar is maar ook omdat ik het ondanks dat ik Maleisie zit het met mijn familie kan vieren. Tessa komt namelijk een dag voor kerstavond naar KL en papa en mama 3 dagen later. Zo zijn we met kerst en de week erna met zijn vieren. Tessa gaat daarna door naar Thailand voor haar studie en papa en mama blijven nog tot 16 januari om de apen en de rest van Maleisie te zien.
Volgende update zal niet zo lang duren en zal weer over de jungle en mijn veldwerk gaan.
Groeten vanuit een zowel zonnig als regenachtige Teluk Senangin,
Bas
P.S.
sorry voor het ontbreken van alle trema's en andere leestekens maar ik kreeg het niet voor elkaar omdat te fixen op dit toetsenbord.
P.P.S.
Voor de antwoorden op de vragen over de vorige update moet je even bij de reacties kijken. Daar heb ik alles proberen te antwoorden